Pluk de dag, of je pensioen? (Dag 3)

on

Vandaag was ik zo vrolijk. Ik had nooit gedacht dat deze tocht ook maar enigszins comfortabel zou kunnen zijn. Uiteraard beweegt alles, blijft naar de wc gaan/koken/watvooractiviteitdanook een uitdaging. Maar onze lichamen lijken er een soort van aan gewend geraakt. Ik heb nog maar 1x mijn kommetje noedels in de lucht gelanceerd en dat was buiten, dus makkelijk weer op te ruimen…

We leven van dag tot dag als nooit tevoren en dat voelt goed. De koers is uitgezet en we glijden golf na golf richting de Azoren. Soms neemt de wind wat toe en vervolgens weer wat af. We luisteren podcasts, muziek, spelen spelletjes op onze telefoon, smsen met het thuisfront, warmen eten op en dromen weg.

Ik zit weer buiten onder de sterrenhemel en denk terug aan een hilarisch, maar toch ook serieus gesprek met Ron (Australiër) en Gerard (Nederlander). Beiden voor onbepaalde tijd op pad en herkenbaar aan een keiharde schaterende lach. Het mooie aan deze leefstijl vind ik dat we vrij gemakkelijk met relatief onbekende goede gesprekken hebben over het leven en keuzes die worden/zijn gemaakt.

“Ik ga jullie geen adviezen geven, maar als ik jullie was….” Ik barstte in lachen uit, maar gebaarde dat Gerard door moest praten. We zijn het inmiddels wel gewend dat oudere zeilers graag hun kijk op het leven met ons willen delen en het liefst ons ook een zetje in de ‘juiste’ richting willen geven. Ik vind het interessant om te horen wat hun visie is en het is meestal goed bedoeld :). Het gesprek gaat ondertussen over de toekomst van Koen en mij en zonder dat wij één woord kunnen inbrengen wordt deze door de mannen op twee totaal verschillende wijzen ingevuld.

Gerard heeft vanaf zijn 15e keihard gewerkt om pensioen op te bouwen. Nu is hij met vervroegd pensioen en reist hij eindelijk de wereld rond met die boot waar hij al zijn hele leven van droomde. Zijn vrouw wilde niet mee, dus hij is alleen vertrokken. Onderweg pikt hij opstappers op die lange stukken meevaren. Hij geniet zo ontzettend van zijn nieuwe leven en praat met een glinstering in zijn ogen, zó trots is hij. Hij adviseert ons om hetzelfde te doen, hard werken, sparen, pensioen opbouwen en dan gaan rentenieren.

Ron is het hier duidelijk niet mee eens en laat Gerard niet verder uitpraten. “Als ze dat zouden doen, hadden ze hier nooit gezeten!!! Pluk de dag, leef nu!” Hij is van mening dat je tijdelijk keihard moet werken, max 2 jaar, en dan weer moet gaan reizen, tot het geld op is. Dat doet hij nu in ieder geval al zijn hele leven en kan het iedereen aanraden. Als kind is hij met zijn ouders (lowbudget) rond de wereld gezeild en heeft hij een half jaar in Frans-Polinesië geleefd. In Australië heeft hij een soort zeevaartschool gedaan en in Japan grof geld verdiend als schipper. Volgens hem kunnen wij als stel in die sector in 2 jaar makkelijk een boot bij elkaar sparen en daarna jarenlang rondvaren. Wat hij er niet bij vertelt is hoe stressvol het werk was en wat voor klachten hij er aan over heeft gehouden.

Wanneer de mannen zijn uitgeraasd, is het inmiddels bijna bedtijd. Hoe zien wij eigenlijk onze toekomst voor ons? Dit leventje smaakt naar meer en ik sluit niet uit dat we nog een keer zo een reis zullen maken. Maar ons leven in Nederland vinden we eigenlijk ook wel heel leuk. En misschien kunnen we wel op een boot gaan wonen?

Ik denk dat het belangrijk is om samen een koers uit te zetten en vervolgens mee te bewegen met wat er op ons pad komt. Precies wat we nu eigenlijk doen richting de Azoren. Op die manier staren we ons niet blind op de toekomst, maar genieten we dag, na dag, na dag, na dag….

Sent from Iridium Mail & Web

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Nita schreef:

    Inderdaad! Pluk de dag, en leef nu!
    Geniet ervan

    Dikke kuzzy’s en brasas,
    Nita.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s