Cadeautje in de nacht

Elke keer vind ik het weer even wennen om in de nacht mijn bed uit te komen en vind ik het best spannend om in mijn eentje in het donker een boot te besturen. Maar elke keer als mijn ogen (en gemoedsrust) weer wat gewend zijn, begint (meestal) het genieten. Op het moment varen we vlak voor de kust van Spanje, na 3.5 dag varen weer land in zicht! Dat betekent ineens weer veel lichtjes en (vissers)bootjes in de gaten houden. “Is dat felle lichtje nou iets wat dichtbij vaart? Of is het op het land?” Mijn eerste nacht zag er iets anders uit…  Een nacht om nooit meer te vergeten:

Het is zondag 17 september en we zijn afgelopen middag vertrokken vanuit Frankrijk, richting Spanje. Mijn eerste nacht-shift is zojuist begonnen, koen haalde me om 12 uur uit bed. In de nacht wisselen we om de drie uur, overdag kijken we een beetje hoe het loopt. Ik vind het eerlijk gezegd iedere keer weer een beetje spannend, ’s nachts varen.  Zeker nu we net begonnen zijn aan een oversteek naar Spanje, over de beruchte Golf van Biskaje, die zeker 3.5 dag gaat duren en waar grotendeels geen land of boot in zicht zal zijn.

Het is echt zo pikkedonker buiten, je ziet geen hand voor ogen. Hoewel… Ik kleed me extra dik aan en ga naar buiten. De wind valt volledig weg en we zetten de motor aan. Koen kruipt snel in ons voorverwarmde bedje.

Daar zit ik dan, helemaal in mn eentje, midden op de golf v biskaje. Op de achtergrond een zacht pianomuziekje, alsof ik in een film zit. Wat ik dan nog niet weet is dat de show nog moet beginnen!

Ik heb ongeveer een uur nodig om tot rust te komen en alles in mij op te nemen. Eigenlijk is er van alles te zien! Het eerste wat me opvalt zijn de duizenden, misschien wel miljoenen sterren. En af en toe valt er eentje felverlicht naar beneden. In het midden een hele grote melkweg. In de verte zijn nog wat vage lichten van vuurtorens te zien en varen er een paar boten. Op de AIS zie ik dat de boot die ‘dichtbij’ is, een visser is op ruim 5 mijl afstand, niet echt een noodgevalletje ofzo :)… Langzaam begin ik wat tot rust te komen.

Mijn oog valt op een streep achter de boot, lichtgevend plankton! Door het schroefwater ontstaat er een magische stroom aan lichtgevende deeltjes achter de boot. Het ziet er echt betoverend uit en ik kan er minutenlang naar staren. Ik droom half weg over de onbekende wereld honderden meters onder mij. Wat zou er allemaal leven? En zouden ze ’s nachts allemaal slapen? Ik neem aan van wel. Het is inmiddels half twee en de twinkels in het water lijken plots heftiger te worden. Wow, soort lichtgevende wolken, wat bizar! Het worden zelfs meer strepen, zou het…? Nee echt?! Jaaa, het zijn dolfijnen!

Ze trekken een spoor van glitters in het water, dit is bizar. Zoiets waanzinnigs heb ik nog nooit gezien! In het pikzwarte water allemaal lichtgevende sporen. Van links naar rechts, achter de boot, voor de boot, onder de boot. Tranen schieten in mijn ogen, dit is zo prachtig, zo puur. Hoewel Koen midden in zijn slaapshift is, besluit ik hem toch wakker te maken. Dit is zó intens gaaf. Samen kijken we vol bewondering naar deze schitterende beesten. “Hier! Daar! Kijk dan! OMG!” En ze zijn zo groot! Ze lijken echt te spelen met de glitters en de boot. Tevergeefs probeer ik een foto of filmpje te maken, het is veel te donker. Eigenlijk heeft het ook wel wat, dat dit speciale moment niet vast te leggen is en ik niets anders kan doen dan in het hier en nu zijn. Ik denk aan iedereen die ik dit zou willen laten zien en besluit om te proberen te verwoorden wat ik zojuist heb meegemaakt.

Terwijl ik dit typ om bijna 3 uur ’s nachts, zijn ze nog steeds bij ons. Het plankton in inmiddels minder fel, maar ik hoor ze nog steeds om me heen door het water scheuren. Dat ik dit mag meemaken zeg, wat een verrassing, wat een geluk…!

(Hieronder een filmpje van vlak na zonsopkomst.)

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Jacqueline schreef:

    Wat een feest om dit te mogen lezen! Dolfijnen blijven intrigerend en mooi om te zien. Wordt daar ook altijd zo blij van. En wat een cadeautje dat jullie ze in de nacht hebben gezien, hoe bijzonder. Veel plezier en een behouden vaart!

  2. Anoniem schreef:

    Wat een bijzondere ervaring en avontuur en mooi om te lezen. Goede vaart!

  3. Francisca schreef:

    Supergaaf om mee te maken Iris! Je hebt het prachtig verwoord, ik voel met je mee. Dit ga je nooit meer vergeten groetjes aan Koen en ik kijk uit naar je volgende ervaringen xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s