Een eerste overwinning

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, en dan 3 seconden uit. Volledige focus op de boei, een westkardinaal, voor ons die me met zijn witte knipperlicht vertelt waar ik naar toe moet sturen. Het is half vier ’s nachts, pikkedonker en de windkracht 5/6 giert van voren. Met geknepen ogen probeer ik het geknipper van de boei te volgen door de steeds groter wordende miezerdruppels op het glas van mn bril. Elke keer als ik iets te lang met mn ogen knipper of even niet oplet, is er plots een golf van opzij die ons met een ruk van links naar rechts slingert, zodat ik het lichtje even uit het oog verlies. Af en toe zit er een steile golf tussen die de boot als een stijgerend paard omhoog gooit en met een klap op een nieuwe golf neersmijt. Alles trilt en met samengeknepen billen doe ik een soort van schietgebedje dat alles heel blijft. Ik zou zo graag nog 9 maanden met een hele boot willen varen.

Het is nog maar iets van 8 mijl naar de haven van Cherbourg, maar vanwege de harde tegenwind zijn we minder hard gegaan dan we dachten en begon het tij zich langzaam tegen ons te keren. Als gevolg dat we met volle motorkracht zelfs even achteruit gaan! De zee voor de kust van Frankrijk is geen kattenpis. Het schip is lastig te besturen met deze golven en stroming. Ik voel mn oogleden zwaar worden en even vallen mn ogen zelfs dicht. Wakker blijven! Al anderhalf uur gestuurd en misschien een mijl opgeschoten zijn, op het moment kan ik even niets bedenken wat meer frustrerend is. Door de harde wind en onze lage snelheid worden ook de uitlaatgassen van onze ronkende motor onder de buiskap gezogen. Ineens denk ik aan de motor die zo hard moet werken en we geen oneindige put diesel bij ons hebben. Shit, zouden we wel genoeg hebben? En wat als de motor het zou begeven? Nu zijn we met zn zessen, straks ben ik 9 maanden alleen met Koen.

Er flitst van alles door mijn hoofd. Doordat mn gedachten afdwalen ben ik het knipperlicht uit het oog verloren. Vanuit het niets verschijnt er in mn ooghoek vlak naast ons een witte schuimkraag op een golf. Door de reflectie van ons groene boordlicht lijkt de golf van enorm formaat. 3, 2, 1… ik knijp mn ogen dicht en houd me nog steviger vast aan het roer. Er gebeurt vrij weinig. Ik maak mezelf helemaal gek hier. Alle onzekerheden komen naar boven, totdat ik me besef dat dit zich voornamelijk allemaal in mijn hoofd afspeelt. Ik haal een paar keer diep adem en veeg de druppels van mijn bril. Focus weer terug op het kompas en op het witte knipperlicht. Niet gek laten maken. Het voelt als een soort eerste test die ik moet doorstaan voordat ik echt op reis mag. Een gevecht met mijn eigen gedachten, iets zegt me dat ik dit nog regelmatig tegen ga komen de komende maanden. ‘Jezelf’ wordt het ook wel eens genoemd 🙂

De tegenstroom begint weer langzaam af te nemen. Het knipperlicht lijkt ineens zelfs dichterbij te komen! De focus en daarmee mijn energie zijn direct weer terug en een voorzichtige glimlach verschijnt op mijn gezicht. De rode en groene lichten van de haven van Cherbourg komen ook weer achter een donkere wolk tevoorschijn. Ik voel me weer fit en sterk. Dit gaat helemaal goed komen. De eerste 300 mijlen zijn gemaakt, de eerste overwinning is een feit…

wp-image--462853576
De delivery crew Scheveningen-Cherbourg

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Boris schreef:

  Goed stuk, mooie tocht. Ik kijk uit naar jullie verhalen, Iris. Ik wens jullie een supertijd!

 2. Dennis schreef:

  Als jij belooft zo gepassioneerd te blijven schrijven dan beloof ik met veel plezier te blijven lezen. Ik ben heel benieuwd naar jullie avonturen, succes maar vooral heel veel plezier!

  1. Iris. schreef:

   Haha, yes! Thanks 🙂

 3. Anoniem schreef:

  Goed geschreven, spannend verhaal. Ga zo door, dan kan je er aan het eind van de reis een boek van laten drukken.

  1. Iris. schreef:

   Dankjewel! En wie weet ooit… 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s