De voorbereiding der voorbereidingen

Ons eerste idee was ‘een jaartje weg met het thema zeilen’. Mee als opstappers of misschien wel delivery’s doen, in ieder geval het grote avontuur tegemoet en gaan waar de wind ons brengt. Het idee is inmiddels wat bijgeschaafd naar negen maanden varen vanaf september. Via Frankrijk, Spanje, Portugal, mogelijk Marokko, Canarische eilanden, naar het einddoel Kaapverdische eilanden en wellicht nog een uitstapje naar Gambia. De terugweg is nog een klein beetje een vraagteken, gaat mogelijk via de Azoren en wordt in ieder geval een grote uitdaging.

De voorpret van onze reis is inmiddels in volle gang. We zijn allebei van nature niet van die langetermijnplanners, maar op reis gaan zonder iets van te voren te plannen vinden we gelukkig allebei geen goed idee. En op zee zou dat al helemaal volledig onverantwoord zijn. Maar waar beginnen we in hemelsnaam?

In het najaar zijn we ons gaan oriënteren en hebben we een lading leesboeken aangeschaft van mensen die rond de wereld hebben gezeild of een lange zeilreis hebben gemaakt, de zogenaamde ‘vertrekkers’. We hebben inmiddels al veel ervaringen gelezen en inspiratie opgedaan. ‘Rondje Afrika’, ‘Blijven drijven’, ‘Dat nemen ze je nooit meer af’, en ‘400 Maandagen’ zijn enkele favoriete titels van de boeken die de stoere avonturiers tijdens of na hun reis hebben geschreven. En wij hebben ze stuk voor stuk in één ruk uitgelezen. Ladingen oude Waterkampioenen en het blad ‘zeilen’ werden bij ons bezorgd. Vol met informatie over bootonderhoud, elektriciteit aan boord, mooie bestemmingen, stormen, tips en mogelijke gevaren. Ik had verwacht dat dit me meer duidelijkheid zou bieden, maar door het lezen van al deze informatie kwamen er bij mij juist steeds meer vraagtekens  bij. We spraken af dat we tot 1 januari mochten oriënteren en onze to-do-list mochten aanvullen, daarna zouden we gaan afstrepen…

Hoe lang is het eigenlijk varen van de Canarische naar de Kaapverdische eilanden? Enne… waar liggen die eigenlijk? Is dat in de buurt van de Afrikaanse westkust? En hoe is het leven daar? Wat eten die mensen? Is het eigenlijk wel veilig? Moeten we inentingen? Zitten daar geen piraten? Kun je je daar eigenlijk tegen verzekeren?

Geldzaken, hebben we wel voldoende gespaard? Zou het nodig zijn om onderweg geld te verdienen? Een nieuwe stuurautomaat is bijna twee maandsalarissen. Onvoorziene reparaties aan de boot zouden ook een grote kostenpost kunnen zijn. Wat moet er onderweg eigenlijk gedaan worden aan onderhoud? Wat hebben we nodig qua nieuwe bootonderdelen en reserve-onderdelen? Tochtvoorbereiding en vaarplan maken, hoe doe je dat over een periode van 9 maanden? Hoe zit het met de veiligheid aan boord? Zijn er voldoende reddingsmiddelen aan boord? Is ons EHBO-diplomaatje voldoende om elkaar te redden als er wat gebeurt en je een week lang op zee zit?

Hoe gaat onze ‘vrije tijd’ er uit zien? Hoeveel boeken nemen we mee? Wat neem je eigenlijk mee als je je eigen vis wilt gaan vangen? Zou het mogelijk zijn om onderweg te gaan kitesurfen? Zijn al onze documenten wel in orde? En hartstikke fijn dat we alle papiertjes hebben, maar is mijn kennis ook nog paraat?

Is de tuigage en zijn de zeilen in orde? Wat voor apparatuur is er en willen we mee aan boord? In hoeverre moet ik weten hoe het hele elektrische systeem in elkaar zit als er iets kapot gaat? Reparaties in het buitenland schijnen duur te zijn, in hoeverre zijn wij in staat om onze eigen boot te repareren? Hoe gaan we het doen met onze energievoorziening aan boord? Is het rendabel om zonnepanelen aan te schaffen? En zo ja, waar laten we die dan? Misschien dan maar een windgenerator? Of zo een ding wat je achter je boot hangt en op die manier elektriciteit opwekt? Als we veel voor anker gaan, wordt het een uitdaging om onze accu’s voldoende bij te laden. Of zouden we de koelkast misschien toch niet veel gebruiken en zakken ijs voldoende zijn? Hebben ze daar eigenlijk wel ijs?

Hoeveel eten moeten we eigenlijk meenemen? Wat zijn geschikte maaltijden om op zee te eten als niemand zin heeft om binnen te koken? En wat zijn perfecte lang houdbare producten? Moeten we een watermaker mee? Kun je overal wel voldoende water tanken? En diesel? Hoeveel liter past er eigenlijk in de tanks?

afstanden
Grove inschatting van de te varen afstanden

En als er mensen willen meevaren, waar spreken we dan af? Kunnen we eigenlijk wel afspreken, of beperkt dat te veel onze vrijheid? In hoeverre zijn we afhankelijk van het weer? Wat zijn eigenlijk de heersende winden en stromingen? Kunnen we überhaupt wel terugkomen vanuit Kaapverdië? Zijn we niet te eigenwijs?

Wat doen we eigenlijk als we op een walvis varen? Of erger nog, een ronddwalende zeecontainer?

Waar halen we onze weerberichten vandaan? En als we die weerkaarten eenmaal hebben, hoe weten we dan wat het betekent? Moeten we eigenlijk een satelliettelefoon mee? Of is dat alleen nodig bij een Atlantische oversteek? Die krengen zijn echt reteduur, maar buiten een straal van x aantal kilometer uit de kust wel ons enige contact met de bewoonde wereld…

Wat doen we trouwens met ons huis? Gaan we dat onderverhuren? En met de auto? En gaan we iedereen op de hoogte houden, of gaan we 9 maanden offline?

Zo ontzettend veel vragen. De lijst werd langer, en langer, en langer… “Ehmm… waarom wilden we dit ook alweer zo graag?”

Slapeloze nachten, die kreeg ik er stiekem wel een beetje van. Toen Koen daarachter kwam, benadrukte hij me dat we dit met zijn tweeën doen. Hij bleek er een stuk relaxter in te staan dan ik. Het uitspreken en uittypen van al mijn vragen helpt mij om helderheid te creëren, even uit te zoomen en weer het overzicht te zien. Het is onmogelijk om overal aan te denken, en daarbij zal het weer er altijd voor zorgen dat we onze plannen moeten bijstellen. En is dit niet het hele idee van een zeilavontuur? Dat we creatief zullen moeten zijn in onze oplossingen en moeten anticiperen op situaties die we van te voren niet zien aankomen? Maar de basis moet goed zijn, daar zijn we het over eens.

Inmiddels hebben we die basis redelijk goed onder controle. We hebben een onderverdeling gemaakt in 3 categorieën:

 • Must haves (cagegorietje showstoppers, zonder AIS vertrekken we bijvoorbeeld niet)
 • Wanna haves (categorietje echt wel heel erg fijn om te hebben, zoals extra ankerketting en genaker voor weinig wind)
 • Nice to haves (waarschijnlijk niet nodig, maar toch geinig om eindelijk die Spaanse cursus te doen en onder water dolfijnen te kunnen filmen… tja)

Het is nog net niet mogelijk om met Google-streetview over de Kaapverdische eilanden te lopen, maar ik merk dat ik langzaam onderdeel ben geworden van een controle-maatschappij, waarin we liever niks aan het toeval over laten.  Ik verbaas me er eerlijk gezegd een beetje over hoe ik me hierin laat meeslepen. Koen maakt zich gelukkig wat minder druk. Zo vullen we elkaar in ieder geval nu al goed aan.

Daarnaast is het echt geweldig om zoveel te leren over het weer, de boot, de elementen, de verschillende landen en over het leven als ‘vertrekker’. Als twee sponzen nemen we alle informatie in ons op. We spreken af met kenners en (ex)avonturiers. We laten ons zo goed mogelijk informeren, overwegen alle opties en hakken vervolgens knopen door die ons budget toelaten. Ik droom met enige regelmaat met mijn gedachten naar Kaapverdië en struin elke vrije minuut het hele internet af voor meer informatie. Deze voorbereiding der voorbereidingen is gelukkig toch wel een beetje voorpret te noemen.

baai-mindelo
Wie weet liggen we over minder dan een jaar in deze prachtige baai in Mindelo…

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Dennis schreef:

  Zo leuk, ik ben onwijs benieuwd!

  1. Iris. schreef:

   Jaa mijn meest trouwe fan! Zo leuk om elke keer een reactie van jou te krijgen! Ga mn best doen voor meer mooie verhalen 😉

 2. Francisca schreef:

  Lieve Iris en Koen
  Wat fantastisch dat jullie deze onvergetelijke reis gaan maken. Wat een pracht ervaring. Succes met voorbereiden en ik zal je volgen

  1. Iris. schreef:

   Dankjewel Francis!!

 3. Harm schreef:

  dag Iris,

  je krijgt me enthousiast! Mag ik electronisch met jullie meereizen?

  Harm de Haan

  1. Iris. schreef:

   Dag Harm, zeker weten! Positieve reacties motiveren enorm om te schrijven zodat anderen het gevoel krijgen dat ze meereizen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s