De tussenstand: Durven dromen

on

FocusHet is inmiddels alweer bijna negen maanden geleden dat ik ben afgestudeerd en het hoofdstuk student heb afgesloten. Mijn leven is sindsdien in een stroomversnelling geraakt. Door mijn angst voor het onbekende los te laten en in het diepe te springen, zijn de meest bizarre dingen op mijn pad gekomen. Ik merk dat de tijd rijp is om even terug te blikken en alles op een rijtje te zetten.

Uiteraard begon het met de te verwachte vragen of ik al een baan op het oog had en hoe het met mijn sollicitaties ging. Ik besloot dat ik nog niet voor een ‘grote-mensen-baan’ wilde solliciteren, maar dat ik mij eerst wilde oriënteren en wilde kijken waar mijn talenten eigenlijk lagen. Ik vond het doodeng om die keuze, die recht tegen het verwachtingspatroon van vele mensen in ging, te maken. Gelukkig waren er ook velen in mijn omgeving die mij het vertrouwen gaven dat ik goed bezig was en dat het dapper was om naar mijn eigen gevoel te luisteren.

Hoewel ik er nooit zo een fan van was, besloot ik met dit blog te beginnen. Ik schrijf mijn hele leven al voor mezelf, maar ik vond het altijd veel te kwetsbaar om dit aan anderen te laten lezen. Het bleek een succes. Vooral op het verhaal over faalangst en uitdagingen heb ik ontzettend veel (anonieme) reacties gekregen. Het motiveerde me enorm en ik kreeg steeds meer vertrouwen in mijn eigen kunnen. Wat ik overigens opvallend vond, was dat bijna niemand in het openbaar reageerde, maar de meeste mensen mij een persoonlijk berichtje stuurden dat ze het verhaal zo herkenbaar vonden en dat ze het zo stoer vonden dat ik het zo durfde te verwoorden. Ik moest er wel een beetje aan wennen, want ik was helemaal niet gewend om mijzelf zo kwetsbaar op te stellen, maar tegelijkertijd voelde het ontzettend goed!

In december heb ik twee weken aan een geweldig programma van Yourlab deelgenomen en daar nog meer vertrouwen in mijn eigen kunnen gekregen. Ik heb ervaren dat ik kan vertrouwen op mijn eigen gevoel en niet onzeker hoef te zijn over de toekomst en de keuzes die ik dacht te moeten maken. Ik wist al lang dat luisteren naar mijn eigen lichaam niet mijn sterkste kant is, maar had dat voorheen alleen in woorden bedacht. Bij Yourlab besefte ik me voor het eerst dat alles eigenlijk al goed is, wanneer ik maar genoeg ruimte en rust creëer voor mezelf. Op die manier geef ik mijzelf de mogelijkheid om met volle overgave te leven. En daarbij hoort ook fouten durven maken, op je bek durven gaan, verkeerde keuzes durven maken, durven dromen, durven janken en opnieuw durven kiezen. Allemaal om nog meer mezelf te kunnen zijn en nog meer te genieten van het leven. Het gaf me een soort overkoepelend gevoel van rust wat ik nog nooit eerder had ervaren en wat mij nog meer vertrouwen en kracht gaf om mijn eigen pad te volgen en mijn dromen te verwezenlijken.

Dat klinkt allemaal natuurlijk heel erg mooi, maar uiteraard is de onrust na Yourlab niet direct verdwenen. We leven nou eenmaal in een prestatiegerichte maatschappij waar in een hoog tempo veel van ons gevraagd wordt en waarin ik me ongevraagd laat meeslepen door mijn drukke, opgejaagde omgeving. Het is een proces wat zijn tijd nodig heeft.

Maar wat waren die dromen van mij dan eigenlijk? Ik wilde schipper worden in Griekenland. Ik wilde zingen in een bandje. Ik wilde nog meer schrijven, misschien in de toekomst zelfs wel een boek publiceren. Ik wilde graag creatief bezig zijn en nog meer schilderijen maken. En ik wilde een verre reis maken. Ik wilde nogal veel.

En toen kwam plotseling Afrika op mijn pad… Een plek waar ik alle rust en ruimte had, wat eigenlijk ontzettend confronterend was. Wat doe je als je niet geleefd wordt door je omgeving? Ik maakte me daar zo weinig zorgen en was zo gelukkig met mezelf en de wereld om me heen. Ik baalde er een beetje van dat ik bij terugkomst in Amsterdam dat gevoel niet echt kon vasthouden. Hoorde ik wel thuis in het drukke Amsterdam? Het is een grote kunst om op elke plek in de wereld goed verbonden te blijven met jezelf, om in balans te zijn. En misschien leef ik al ruim zeven jaar op één van de meest lastige plekken op aarde om dat te verwezenlijken.

Maar goed, na twee weken tobben in Amsterdam vertrok ik alweer naar Griekenland voor een opleidingsweek tot schipper. Ook hier duurde het een aantal dagen voordat ik ‘geaard’ was. Alles en iedereen ging een beetje langs mij heen. Na een goed gesprek herpakte ik mijzelf gelukkig weer, zodat ik uiteindelijk ook van dit avontuur met volle teugen heb kunnen genieten.

Ondertussen was ik nog steeds bezig met oriënteren en bedenken wat ik in de toekomst nou graag zou willen. Ik heb bewegingswetenschappen, richting sportpsychologie, gestudeerd en het is zoals bij zoveel studies niet echt direct duidelijk wat je daar nou precies mee kan. Wat ik wel wist, was dat ik vooral geïnteresseerd was in de wisselwerking tussen lichaam en geest.

Een aantal weken geleden ben ik benaderd voor het herschrijven van een boek. Het onderwerp is (chronische) vermoeidheid en hoe je daar met de juiste ademhaling in combinatie met regelmatig sporten mogelijk vanaf kan komen. Mijn taak is om dit theoretische en wetenschappelijke verhaal te vertalen naar een lekker leesbaar boek wat ook voor leken te begrijpen is. Ik heb ontzettend veel zin in deze interessante en leuke uitdaging. Het lijkt wel of alle puzzelstukjes voor mij langzaam op zijn plek aan het vallen zijn.

Ik kan me goed voorstellen dat mensen om mij heen niet meer zo goed begrijpen waar ik op dit moment allemaal mee bezig ben. Ik ben in mijn hoofd altijd met honderd dingen tegelijk bezig, wat ik zelf graag een georganiseerde chaos noem. Op het moment dat ik schrijf valt alles op zijn plek en weet ik weer waar ik me op moet focussen. De komende weken ga ik mij focussen op het herschrijven van dit boek. Wat er daarna op mijn pad zal komen, zien we vanzelf wel weer. Al lijkt het soms misschien wat Hocus Pocus, ik kan dat heus wel, een beetje focussen. 😉

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Anousja schreef:

    Wat heerlijk om te lezen hoe je je laat mee varen op de golven van het leven!! Ga zo door! xxx een mede ex-yourlabber

  2. Den schreef:

    Heerlijk verhaal!

  3. Maria schreef:

    Het gaat je allemaal lukken, en lekker genieten van wat er op je pad komt !! 👍😘

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s