Op de fiets

opdefietsIk zie mijn dagelijkse fietstochten door Amsterdam vaak als één groot computerspel. Als een echte Supermario trap ik de hele stad door en probeer ik bijvoorbeeld het level ‘centrum’ zo snel mogelijk uit te spelen. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk van punt A naar punt B te komen. Er zijn extra bonuspunten te verdienen door toeristen te ontwijken, met fietslampjes te fietsen en door sneller op te trekken dan een scooter. ‘Sorry’ roepen, stoppen voor het zebrapad en breed glimlachen werkt ook altijd heel goed en ook plaatsmaken voor ‘doorroodrijders’ en ‘rechtsafslaners’ levert extra punten op. Strafpunten zijn overigens ook te verkrijgen, wanneer je bijvoorbeeld gepakt wordt door de politie.

Zoals bij elk spel zijn er ook elementen die het spel lastiger maken. Afhankelijk van het level waarin je speelt komen deze voor, vergelijkbaar met het aantal spoken in Pacman. Het negen-uur-‘sochtends-Oud-Zuid-spits-level is heel lastig. Honderden meters file overspannen moeders met bakfietsen, mannen in pak en naar schoolgaande pubers maken het vaak heel lastig om je persoonlijke record te verbeteren. Net zoals op de skipiste zijn de medeweggebruikers je allergrootste vijand. Hoewel je natuurlijk altijd scherp moet zijn en alles wat beweegt goed in de gaten moet houden, zijn er wel degelijk een aantal risicogroepen.

Als eerste zijn er natuurlijk de linksrijdende en slingerende toeristen. Ze zijn meestal herkenbaar door felgekleurde rode of gele fietsen. Ook bij OV-fietsen moet je altijd erg op je hoede zijn. In hogere levels zijn er ook toeristen die ‘undercover’ rijden en op het eerste gezicht niet direct herkenbaar zijn. Daarnaast moet je ook altijd alert zijn op de leeftijd van de weggebruikers om je heen. Een grijze haarkleur geeft vaak een goede indicatie van een wat verminderde coördinatie. Ook het rijgedrag van jonge kinderen staat vaak garant voor onverwachte bewegingen en ongemakken in het verkeer.

Mijn allergrootste ergernis zijn fietstaxi’s. Dit zijn over het algemeen mensen die geen fietsopleiding in Nederland hebben gehad en proberen een zakcentje bij te verdienen door toeristen rond te fietsen. Ze hebben vaak een verkeerd zelfbeeld en denken dat ze een aantal maatjes smaller zijn dan dat ze in werkelijkheid zijn. Hun achterwielen zijn nog breder dan een gemiddeld fietspad, hun gemiddelde snelheid ligt lager dan de bejaarde risicogroep en hellingen op de grachten zijn al helemaal niet hun specialiteit. Ze zouden verboden moeten worden.

Daarnaast zijn er ook altijd vervelende niet-bewegende objecten zoals stoplichten, grote kruispunten, stilstaande auto’s in kleine straatjes en als je echt pech hebt zelfs verhuiswagens en vuilniswagens. Stilstand is over het algemeen achteruitgang. Wanneer ik problemen voorzie, neem ik eigenlijk altijd de straat die er parallel aan ligt, deze zijn namelijk meestal stoplichtloos. Wanneer dit echt niet mogelijk is, kan je bij rood licht prima doorfietsen als het voor voetgangers wel groen is. Pas uiteraard wel op voor strafpunten. Verder moet je ook altijd extra oppassen voor openslaande autodeuren en GELUIDLOZE SCOOTERS; de grootste moordwapens van het nieuwe milleubewuste straatbeeld.

Met mijn jarenlange ervaring in verschillende disciplines zou ik ongetwijfeld kunnen uitblinken in zowel het Grachtenparcour als in de Grande Tour de Amsterdam. Maar helaas bestaan er nu eenmaal geen wereldkampioenschappen stadfietsen. Je zal het na voorafgaande verhaal misschien niet meer geloven, maar gelukkig heb ik de laatste jaren ook geleerd om in de chillmodus rond te fietsen en te genieten van deze mooie stad. Maar wanneer ik toch ergens te laat dreig te komen, is het een fijne gedachte dat ik de mogelijkheid heb om zo af en toe in de Supermario-stand te schakelen.

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Den schreef:

  Heerlijk herkenbaar verhaal!
  Maar vooral genieten van onze mooie stad!

 2. missdoubt schreef:

  Ik ben jaloers op je! Ik zou dagelijks ook wel door Amsterdam willen fietsen haha. Helaas lukt het me maar niet om een appartement te bemachtigen in deze geweldige stad!

 3. christiii schreef:

  tof geschreven ir:)!

  1. Iris. schreef:

   Haha Thanks Chris!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s