Het echte leven

De eerste vraag die ik over het algemeen krijg wanneer ik iemand tegen kom is: “Heb je al een baan?” En na deze met ‘nee’ te hebben beantwoord, volgt de tweede: “Maar wat doe je dán op zo een dag?” Hoe goed bedoeld deze vragen waarschijnlijk ook zijn, ik voel me al vrij snel schuldig wanneer ik niet kan zeggen dat ik de hele dag sollicitatiebrieven aan het schrijven ben, minimaal vijf potentiële werkgevers kan opdreunen en er lachend bij vertel dat er een promotieplek voor me klaar ligt.

Ik heb soms het gevoel dat mensen verwachten dat je altijd een kant en klaar antwoord hebt, zodat er een sticker op je geplakt kan worden om je vervolgens in een hokje te stoppen. In mijn geval lijkt dat nog ingewikkelder te zijn, aangezien ik altijd met 30 dingen tegelijk bezig ben en er in zo een gesprek in eerste instantie altijd maar drie kan bedenken. Het blijkt in deze tijd best lastig om niet een uitgestippeld pad te bewandelen en dit ook nog eens goed te kunnen uitleggen en onderbouwen.

“Bewegingswetenschappen?! Goh, wat kan je daar dan precies mee?”

Al sinds 2005 vertel ik op verjaardagen, feesten en partijen dat dat een hele brede studie is en dat je er eigenlijk alle kanten mee op kan. “Het is eigenlijk alles wat met het bewegen van het menselijk lichaam te maken heeft, zowel in de revalidatie als in de topsport. Van anatomie tot biomechanica, maar ook sportfilosofie en sportpsychologie. Heel leuk hoor, maar je wordt wel opgeleid tot onderzoeker en ik weet eigenlijk niet of ik dat wel wil worden. Maar goed ik moet nog wel eventjes, dus dat zie ik dan wel tegen de tijd dat ik ben afgestudeerd…”

En die tijd is nu dus aangebroken. Ik heb mijn buluitreiking gehad, een geweldig afstudeerfeest gegeven, en vorige week als afsluiting ons onderzoek over persoonlijkheid van topsportertjes gepresenteerd bij de jeugdopleiding van Feyenoord: Mijn leven als afgestudeerde is begonnen. En dan heb je dus opeens geen colleges, deadlines, scriptiegesprekken, koffiepauzes, tentamens en stress meer. In ruil daarvoor heb je zeeën van tijd, zit je de hele dag uit je neus te vreten en weet je van de verveling niet wat je met je vrijheid aan moet… Niet dus!

Hoe ziet zo een doordeweekse dag van een afgestudeerde werkzoekende er dan eigenlijk uit? Dagje OBA, de hele dag rondneuzen in interessante boeken. Als toerist in eigen stad stiekem met de museumjaarkaart van een vriendinnetje alle musea in Amsterdam afgaan. Een Pathé-unlimitedpas aanschaffen en lekker overdag naar de bios. Een hele dag naar de sauna en eventjes legaal helemaal nergens aan denken. Net iets te lang in de kroeg blijven hangen, want ja, je hoeft de volgende dag toch niet heel vroeg op. En vooral ook veel koffie drinken met inspirerende mensen om nieuwe ideeën op te doen. Eigenlijk gewoon alles doen wat gezien wordt als ontspanning en waar je met een voltijdbaan geen tijd meer voor gaat hebben. Ik hoor vaak om mij heen dat ik juist moet genieten van deze tijd, dus dat probeer ik dan maar met volle overgave.

Het vervelende van zo geforceerd ontspannen is dat het ondertussen een heel onrustig gevoel kan geven. Zit ik in de sauna, vraag ik me af of ik niet beter die tijd had kunnen besteden aan mijn CV uploaden op Monsterboard.nl. Je gaat je afvragen of je niet eerst hard moet inspannen voordat je mag ontspannen. Ondertussen bedenk ik oneindige to-do-lijstjes die onmogelijk zijn om af te werken, waarschijnlijk om me het gevoel te geven dat ik wel echt met iets nuttigs bezig ben. Misschien heeft het iets met opvoeding te maken, of is het een schuldgevoel wat mijn generatie zichzelf aanpraat? Je moet je eerst nuttig maken en vooral wat doen met de talenten die je gegeven zijn, voordat je met je benen omhoog een krantje mag lezen. Zo na twee maandjes merk ik dat mijn omgeving toch langzaamaan verwacht dat ik met een echte Grotemensenbaan met een hoofdletter G ga beginnen en eindelijk eens wat ga betekenen voor onze maatschappij. Misschien maak ik het mezelf alleen maar wijs, maar dat neemt niet weg dat ik het wel zo ervaar.

Dus tja, wat wordt het? Reizen? Flottielje zeilen leiden in Griekenland? Vrijwilligerswerk doen? Een atelier beginnen? Een echte Grotemensenbaan zoeken? Cursus Spaans volgen? Vaarbewijs halen? Trainersdiploma halen om shorttracktrainingen te geven? Nog meer koffie drinken met interessante mensen? Netwerken via LinkedIn? Workshops doen om mijzelf te ontwikkelen? Meer tijd stoppen in mijn bijbaantje, moet de huur namelijk wel ergens van betalen? Meedoen met Yourlab? Een weblog beginnen? Of toch volgend jaar september de postacademische master sportpscyhologie doen? Zoveel dromen, zoveel mogelijkheden. De hele dag brainstormen, mooie plannen bedenken en mezelf wijs vertellen dat het wel goed komt, daar komt het eigenlijk wel een beetje op neer.

Ik zie ontzettend veel mensen om mij heen die in hetzelfde schuitje zitten. Wanneer er weer eens iemand vraagt wat ik eigenlijk allemaal doe met mijn leven, zal ik verwijzen naar deze blog (of is het dit blog?:)). Ik ben erg benieuwd wat de toekomst mij gaat brengen. En om maar eens een clicheetje erin te gooien: De tijd zal het leren. Het komt allemaal goed, wacht nou maar af wat de tijd met je doet. Het is nu nog te vroeg. Alles wat groot is begon ooit klein, je hoeft niet meteen een vlinder te zijn…

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Prachtig….

    Aanvulling: To become succesfull and to develop your mind, body and soul, you should always look inside you. That is where the solutions and answers are.

  2. Renee schreef:

    Waar word je het blijst van? Waar wil je zijn over 1 jaar, 5 jaar en 10 jaar? En het mooie van deze tijd is: steeds meer werkloze jongeren. Dus alle tijd om straks weer naar de sauna te gaan met mij bijvoorbeeld 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s